Utställning

VÄLKOMMEN PÅ UTSTÄLLNING HOS SVENSKA HAMSTERFÖRENINGEN!

Det första steget för att komma iväg på en utställning är att anmäla djuren innan sista anmälningdag.
Anmälan gör man via den länk som medföljer i inbjudan. Sedan på plats så får du nummerlappar och katalog finns att köpa på plats för 20 kr om man önskar ha en sådan. På utställningsdagen ska djuren sitta i en så kallad pet-box. Lägg gärna hundkex i pet-boxen och någon bit gurka eller äpple så den får i sig vätska under dagen. Lägg ej ner för mycket mat , man bör tänka på att hamstern ska få en så bra och rättvis bedömning som möjligt, men det ges inte avdrag för att de har mat i kindpåsarna.

Preliminära hålltider:

8.30-9.30 Incheckning av hamstrar
Ca 10.00 Utställningen startar
Ca 13.00 Lunchrast för domarna
Ca 13.45 Bedömningen fortsätter

Räkna inte med prisutdelning innan kl: 18.

Incheckning:
Vid incheckningen har vi först ”blås”, då kontrolleras varje djur för att ingen ohyra eller bakterie ska sprida sig mellan djuren. Sedan betalas utställningsavgiften. Petboxarna står på bord vid domarborden, vi har numera infört att utställare inte får vistas i samma rum där bedömning pågår, vill man lyssna när ens eget djur bedöms så får man såklart det.

Bedömningen:

När utställningsansvarig hälsat välkommen startar utställningen.
Bedömningen avdjuren sker i olika klasser:
Guldhamster; Standard-klass och Pet-klass
Dvärghamster; Standard-klass och Pet-klass
Gerbil; Standar-klass och Pet-klass
Om möjlighet finns så anordnas även Barnklass där samtliga djurslag ingår.
Om antalet anmälda djur är stort kan klasserna delas upp i Junior-klass och Senior-klass.
Varje bedömningsklass har en egen domare som vid sin sida har en sekreterare som skriver ner resultatet för varje djur. För att en klass ska genomföras så måste minst 5 djur anmälas.

Själva bedömningen tar LÅNG tid!
HUR lång tid den tar beror naturligtvis på antalet anmälda djur i varje klass.

Hänsyn:
Att döma alla våra djur är ett ansvarsfullt arbete som alla domare tar på största allvar.
Därför är det av största vikt att bedömningsrummet är lugnt och tyst! Det här har inte varit helt enkelt, men vi vädjar verkligen till var och en att respektera domarnas önskan. Vill man fika, samtala och röra på sig så finns det många möjligheter till detta utanför bedömningsrummet.

Till salu:
Ett bord finns utplacerat där man kan se de hamstrar och gerbiler som är till salu.
Försäljningen sker av varje ägare personligen, och SHF tar inget ansvar för försäljningen av djur.
Ibland finns det även ett bord där du kan köpa hamstermat, hamstertillbehör och div. andra prylar.

Servering:
Vi kommer att prova att inte ha något cafe, man får ta med fikabröd och ställa fram och man betalar för det man tar i en kopp, det kommer finnas kaffe och dricka att köpa på plats.

Under väntetiden:
Bedömningstiden kan kännas väldigt lång, särskilt för de yngre.
Därför brukar olika aktiviteter anordnas under tiden.
Det kan vara allt från lotteri, frågesport, hamsterrace, tipsrunda, teckningstävling, videovisning till olika föreläsningar. Vi är otroligt tacksamma om det finns personer som vill hålla i aktiviteter, kontakt gärna styrelsen om du har förslag.

Poängbedömning:

Standardklass:
Då bedöms huvud, kropp, storlek, färg, päls mm.
Det är helt upp till domaren om den vill dela ut CK/Cert!
Poängen kan nämligen bli hög av olika orsaker, trots att själva djuret i sig inte kvalificerar sig för CK/Cert.
Exempel: Ett djur har mycket bra storlek och fantastisk päls, men urdålig färg och ser ut som en "tapir" i nosen. Poängen drar då iväg på storlek och päls, men djuret i sig har andra "fel".

Pet-klass:
I Pet-klass bedöms hur tamt och välskött djuret är.
Utseendet spelar ingen roll och alla djuren får ett betyg.
Betygen är A, AB och B, där A är det högsta och B är det lägsta.

BIS-placeringar:
På årsmötet 2011 röstades det igenom att BIS-placeringarna kommer att tas bort.

BIR-placeringar, det vill säga Bäst I Ras är däremot såklart kvar.
Om någon hamster bedöms vara tillräckligt bra så kan även tex Bästa Rex och Bästa Satin delas ut.

Prisutdelning:
Den klass som först får sina priser är barnklassen.
Övriga klasser håller prisutdelning efter att lokalen är städad.

Städning:
Innan prisutdelningen är så hjälps alla utställare till med att iordningställa lokalen och städa.
Vi är ju alla med i föreningen och det är INTE en rolig avslutning om bara några få måste stanna och slita. Och är vi många så är det snart gjort!

Prova på
Du är alltid välkommen på utställningar hos oss! Varför inte prova att ställa ut din hamster eller gerbil i  för att se hur det fungerar och kanske få ett nytt intresse?
Du får testa att ställa ut en gång i Standard, Petklass och/eller Barnklass utan att vara medlem i SHF. Du får ställa hur många djur du vill vid ett tillfälle.
Detta gäller då såklart enbart om du inte tidigare ställt ut inom föreningen som medlem.
OBS! Gäller EJ på SM/TITELKLASSER.

Som medlem får du ställa i både Petklass och Standardklass så mycket du vill.

Vi hoppas att Du ska få en trevlig dag tillsammans med alla oss Hamster/Gerbilälskare!