logoshf

En typisk utställningsdag

Om du aldrig har varit på utställning förut, så har du säkert många frågor om hur det går till. Det är så klart svårt att få en helt klar uppfattning om hur det faktiskt är att vara på utställning utan att ha varit med på en förut, men i den här texten ska vi försöka berätta hur det brukar gå till. 

Dagen börjar med att du kommer fram till utställningen och går in med din hamster eller gerbil som sitter i sin utställningsbur. Lite längre ned på DEN HÄR sidan kan du läsa mer om hur den måste vara utformad.

Du kommer fram till "incheck" och "inblås". I incheckningen betalar du utställningsavgiften. Du kan antingen betala kontant (helst med jämna pengar) eller med Swish. 

Medan du checkas in så tittar personen som sitter bredvid incheckaren igenom dina djur och blåser försiktigt i pälsen på dem, för att se så att de inte har ohyra eller något annat som kan föras med in till de andra djuren på utställningen.

Det är även här vid incheckningen som du kan anmäla dig till Barnklass - den klass där hamstern eller gerbilen bara bedöms efter hur snäll och trevlig den är och där alla får ett pris. Barnklassen kan man anmäla sig till om man är upp till och med 12 år gammal.

Inblås

När du har blivit incheckad och dina djur har blivit inblåsta, så går du in i utställningslokalen. Där ställer du dina djur på anvisad plats och därefter bör du inte vara och greja med dem under resten av dagen - framförallt för att det är viktigt att de är lättillgängliga för domaren och även för att pälsen inte ska bli fet och rufsig när du håller i dem.

Du hittar ett bord att sätta dig vid och sedan börjar den långa väntan... 

Domarna och de utställningsansvariga brukar hälsa alla välkomna och berätta lite om dagen innan de sätter igång. Därefter börjar bedömningarna där domarna går igenom hamstrarna en efter en enligt ett visst bedömningsprotokoll som du får när utställningen är slut. 

Under tiden som bedömningarna håller på, så anordnar vi ibland tipspromenad, hamstringstävling eller andra tävlingar. Däremot blir det mycket dötid också, så det är jättebra att ha med sig någonting att göra - surfplatta, spel, tidningar, m.m.

Det är viktigt att du inte på något vis gör så att domarna förstår vilken hamster eller gerbil som är din, eftersom alla bedömningar måste vara rättvisa. Om du har några frågor efter utställningen, när allting är färdigt, så får du däremot jättegärna prata med en av våra domare. 

Om du har anmält din hamster till Standardklassen, så tittar nu domaren på hur hamstern ser ut: Hur huvudformen är, hur kroppsformen är, hur bra färgerna och eventuella teckningar är, hur stora öronen och ögonen är - massor av egenskaper!

OST-klassen innebär bara att hamstern eller gerbilen inte finns med bland de standardiserade färgerna, utan de ostandardiserade (= OST). Deras färg är helt enkelt bara inte standard och är förmodligen inte så vanlig. Ju vanligare en färg är och ju fler som ställer ut den, desto större chans har färgen att bli uppgraderad till en standardfärg. 

I Petklassen bedöms djuren enbart efter hur trevliga och hur välskötta de är. Det är smart att anmäla sig till båda klasserna (Standard/OST och Pet). Och om du är upp till och med 12 år får du såklart gärna även anmäla dig till Barnklassen. Så varje djur kan alltid tävla i minst två klasser. Ju fler klasser du anmäler dig till, desto större chans har du att vinna priser! 

Någonstans mitt i utställningen brukar vi bryta för lunch. Oftast erbjuder vi alla utställare att köpa lunch för en liten peng. Under hela dagen brukar vi dessutom ha ett litet bord där vi säljer fika.

Efter lunch fortsätter bedömningarna. I både Standard-/OST-och Petklassen jämför till slut domarna alla tävlande hamstrar mot varandra och placerar dem i ordningsföljd. 

Medan domarna slutför sitt arbete och fyller i alla papper som måste fyllas i i efterhand, så brukar man hjälpas åt att ställa iordning lokalen.

Och sen blir det äntligen dags för prisutdelning!

För barn kan det vara jättebra att ha deltagit i Barnklassen, så att de verkligen får ett pris att ta med sig hem. Det är ju faktiskt annars ingen självklarhet att man vinner någonting. Om hamstern eller gerbilen har charmat domaren på ett särskilt sätt, så kan domaren välja att dela ut Hederspris ("Hp") till detta djuret, till exempel med motiveringen "Sötaste tvättaren" eller "Gulligaste sovstilen". Så chansen är ändå att man kan få ett pris även om det fanns andra djur på utställningen som typmässigt var bättre. 
 

I samband med prisutdelningen så delar domarna också ut dina bedömningssedlar som de har skrivit på. Dessa är jättebra att gå igenom innan man lämnar utställningslokalen, så att man kan passa på att ställa frågor till domarna kring dem, om det dyker upp några frågetecken. De är också bra att titta på om du vill lära dig mer om hur en hamster eller gerbil ska se ut.

Här är exempel på hur bedömningssedlarna kan se ut när du får tillbaka dem:

Standardklass för enfärgad guldhamster:

Petklass för guldhamster:

Efter prisutdelningen är det fritt fram att åka hem, trött, men förhoppningsvis nöjd!

Läs gärna om de olika titlarna, klasserna och reglerna för att lära dig mer!

Hoppas vi ses på nästa utställning!