logoshf

Bur och inredning


Bur

Hur stor bör buren vara? Minimimått enligt Jordbruksverket är 0.09 m2 för minsta bur (t.ex. 25x36 cm) godkänd för 1-2 dvärghamstrar, och minst 0.045 m2 per vuxen dvärghamster. Men dvärghamstrar är aktiva små djur och man bör alltid ge dem en så stor bur man kan. Helst bör en ensam dvärghamster ha 30x55 cm, 2-3 hamstrar 40x65 cm och 4 stycken en bur på minst 55x100 cm. Desto större bur - desto bättre helt enkelt!

Vilken bur ska man välja? Som bur till dvärghamstern så finns det många bra alternativ, tex dunaburar, akvarium, terrarium och lådor. Gallerbur kan även fungera, dock inget som rekommenderas. Dels eftersom galleret måste vara tillräckligt tätt (högst 10 mm mellanrum för vuxna campbells, vintervita och kinesiska, och ännu tätare, musgaller, för dvärghamsterungar samt Roborovski).

Några andra nackdelar med gallerbur är att hamstrarna kan bita på gallret, ströet kan skvätta ut ur buren, men också det faktum att hamstrarna kan klättra i gallret och skada sig. En annan sak man bör ha i åtanke då man väljer bur är vilken dvärghamsterart man har. En roborovski har tex extremt dåligt höjdseende och bör absolut inte ha några våningar eller höga grejer i buren. En kinesisk hamster har visserligen lite bättre höjdseende och är duktiga på att klättra, men även de föredrar att gräva gångar och leva under marken."


Olika sorters burar:

Dunabur/Plastbur

Dunaburar är en mycket bra alternativ som bur åt dvärghamstrar. De är lätta att rengöra, man ser hamstrarna tydligt genom platsen och deras höga plastkanter gör att man kan fylla på med ordentligt med bottenströ. Gallergnagning är dock inte helt ovanligt då djuret kan komma åt gallertaket.
Gallerbur

Gallerburar brukar oftast inte rekommenderas åt dvärghamstrar överhuvudtaget. Den största nackdelen med en gallerbur är gallergnagning. En uttråkad hamster kan gnaga på gallret i timmar vilket kan skada tänderna samt att pälsen runt nosen fort blir bortskavd. Det är ofta svårt att få en hamster som väl har börjat gnaga på gallret att sluta. Höga gallerburar är dessutom extra riskfyllda då en hamster lätt tappar taget när den är längst upp i taket och kan då falla och göra sig riktigt illa. Höjder och hamstrar är en dålig kombination. Vill man ha hyllor i sin bur bör de sättas upp på ett sådant sätt att djuret aldrig kan falla från några höga höjder.
 


Akvarium

Akvarium är ett utmärkt alternativ som bur åt dvärghamstrar. Det är snyggt och man ser hamstrarna tydligt genom glaset, samt att man kan fylla på med mycket bottenströ. Ett begagnat akvarium kan man oftast hitta för en billig peng. Man behöver tillverka ett eget lock själv med exempelvis en träram och ett finmaskigt nät. Utan lock kan hamstern lätt hitta en utväg och rymningen kan vara ett faktum. Akvarium är också ganska tunga så det är ingen bur man flyttar på speciellt ofta.


Lådor

Lådor är ett billigt och bra alternativ som bur åt dvärghamstrar. Lådor är lätta att rengöra, billiga, man kan fylla på rikligt med bottenströ. Det finns stora lådor att få tag på via IKEA exempelvis. Man behöver tillverka ett eget burlock med ett finmaskigt nät så att hamstern inte kan rymma. En annan nackdel är att man inte ser hamstern så tydligt genom plasten på vissa lådor. 


Inredning


Bottenströ

På botten av buren SKA hamstern ha ett bottenströ den kan gräva omkring i. Dvärghamstrar älskar att gräva, så ha gärna ett tjockt lager, så mycket som en decimeter. Som bottenströ så finns det flera alternativ med dammfritt strö så som, alspån, lättströ, STL-strö, sand (kan damma mycket), torv, millamore samt carefresh. Man kan gärna kombinera ströerna för att skapa ett matrial med mer struktur som är lättare att gräva och bygga gångar med. Man bör dessutom ge hamstrarna hushållspapper att bädda med. Använd ALDRIG hamstervadd åt din hamster!


Hus

Enligt lag så ska dvärghamstrar ha ett hus. När det gäller flera dvärghamstrar som bor tillsammans så är det viktigt att se till så att det finns lika många hus som det finns hamstrar, för att förhindra att bråk uppstår. Trä gjorda av trä eller annat naturligt matrial är att föredra, då det andas bättre än plast. Plasthus blir väldigt fuktiga och instängda! Hamstern kan dessutom börja gnaga på plasten och få i sig små plastbitar. Exempel på hus kan vara trähus man köper i butik, egensnickrade trähus, kokosnöthus eller bara en tom kartong man klipper en ingång till.


Hjul

Hjulet ska helst vara minst 20 cm i diameter, med hel springyta eller klätt med papper (så att de inte trampar igenom), och om det är flera hamstrar i buren bör det vara utan ekrar, med fäste bara på ena sidan (så att de inte kan klämma sig om en annan hamster har fått upp fart på hjulet). Tänk alltid att hamstern ska kunna springa med ryggen helt rak i hjulet.


Rast/Lekhage

Hamstrar är aktiva djur som i det vilda får mycket stimulering då dem letar mat, letar partner osv.

I fångenskap kan man göra mycket för att förhindra att hamster blir uttråkad och understimulerad. Ett enkelt sätt är att göra en rasthage. I rasthagen kan man med fördel ha massor med kul inredning så som kartonghus med gömda godbitar, grävlåda, sandbad, hjul, tunnlar och mycket kan man bygga själv i trä eller kartong. Huvudsaken är det är något annat än den permanenta buren, helst med annan inredning. Rasthagen bör ha minst 40 cm kanter och ingen hög inredning utmed kanten, då risken finns att dem klättrar ut på vidare äventyr.

Har man ett rum som går att stänga till och man noga kollat så det ej går att gömma sig bakom möbler eller finns andra hålor i golv/lister så kan man faktiskt låta hamstern ha ett rum som rasthage, kolla dock mycket noga först så det inte finns något farligt som sladdar eller ställen din hamster kan rymma på.