top of page
DSC_0144.jpg

Roborovski Dvärghamster

Latinskt namn: Phodopus roborovskii
Ursprungsland: Mongoliet
Livslängd: 2-3 år
Vikt: ca. 20-25 g
Längd: 6-7 cm
Könsmognad: 3-4 veckor
Avelsmognad: 4 mån, rek. 5
 mån
Dräktighetstid: 20-22 dygn
Kullstorlek: ca. 9 st

 

Ursprung

Det latinska namnet på Roborovskihamstern, Phodopus roborovskii, kommer från namnet på löjtnanten som upptäckte arten år 1894. Precis som det låter, så hette han Roborovskii. Arten kallas även för ökenhamster, då det är där den lever. I Ryssland, Mongoliet och Kinas öknar hittar man dem i vilt tillstånd.

Utseende

Roborovskin är den minsta av de fyra hamsterarterna, bara 6-7 cm lång. Formen på hamstern är rund och kompakt. I fångenskap finns det inte så många färger, utan det är oftast den agoutifärgade hamstern man kan köpa. Den har kort, mjuk päls, med en grå underpäls och ljusare sandfärgade överhår. Den ljusare pälsen kan variera väldigt från nästan guld-gul till beige. Magen, svansen, tassar och området runt munnen är vitt. De flesta hamstrar av den här arten har tydliga, vita ögonbryn, men givetvis finns det även hamstrar som inte har dessa.
Roborovskin har ingen ål, till skillnad mot Campbells och den ryska vintervita.

 

Beteende

Med sin lilla storlek och sina snabba ben är Roborovskin den snabbaste av hamsterarterna. Det är även den art som är svårast att få tam, men mycket tålamod ger belöning, för det är inte omöjligt att få den tam. Däremot, till skillnad mot den vintervita, så är det inte en hamster som gärna ligger i handen och myser. Roborovskin är en art med mycket energi och behöver mycket aktiviteter.

Man kan med fördel ha flera Roborovskis tillsammans. Det går bra att ha antingen flera av samma kön eller mixat med både hanar och honor. Men då får man givetvis vara beredd på att det blir ungar.

I det vilda bor de i hålor som de grävt ut och bor i, flera tillsammans i en liten grupp.
Roborovskin kan till en början vara lite skvättig, särskilt vid plötsliga rörelser, och kan även skrämma upp sig själva. Men bara de har blivit lite hemmavan vid alla rörelser och ljud, så lugnar de ned sig lite grand. De tycker om att göra saker tillsammans och springer gärna i hjul samtidigt. Att gräva är också en favoritsyssla hos dessa små hamstrar.


Trivsel

En sak som man bör ha till sina Roborovskis är sandbad. Bland det viktigaste som finns är nämligen att man kan tvätta sig och putsa pälsen. Hamstrarna avbryter till och med lek för att putsa sig och för att se till att pälsen är fin och ligger som den ska.

I öknen och på stäppen där arten lever så bygger de bon under jorden. Deras bon och gångar kan sträcka sig så långt som nästan 200 cm ner i jorden. Där boar de till det med ull från får och kamelpäls. Hamstrarna har även hålor där de förvarar frön och annan mat.
Det är därför viktigt att se till att hamstrarna i fångenskap får ett bra underlag att gräva i.
Roborovskis tycker om att springa, så ett hjul är bra att ha. Man kan gärna ha flera hjul om man har flera hamstrar, men det är inte ovanligt att de springer tillsammans i hjul.

Det är viktigt att se till att ha mycket aktiviteter för hamstrarna. Både i buren och i en lekhage. Man kan med fördel sprida ut maten i buren, tillsammans med maten i matskålen, för att låta hamstern leta efter maten precis som i det vilda.
Precis som med de andra arterna så ska man inte ha en för hög bur. Synen är inte den bästa, så även om de gillar att klättra, så kan de ramla ner och slå sig. Det är då bättre att ha en låg bur för att undvika eventuella skador.


Typiskt för arten

Typiskt för Roborovskihamstrar är att de inte behöver lika mycket vatten som de andra hamsterarterna. Deras njurar arbetar hårdare för att koncentrera kiss, vilket gör att det inte ser ut som att hamstern kissar särskilt mycket. Däremot ska vatten självklart alltid finnas tillgängligt för dem. Det är bara det att det går åt mindre.
Man känner lätt igen en hamster av den här arten på sina typiska ögonbryn, som är tydliga och stora. Man känner även igen den på dess storlek, eftersom den är så liten.

bottom of page