top of page

Bur och inredning för hamster och gerbil

Vad säger lagen? 
Det första man bör kolla upp är om buren har godkända mått, enligt Jordbruksverkets föreskrifter om smådjurshållning, L80.

Minsta tillåtna måtten för dvärghamster enligt L80 är 0.09 m2 för minsta bur (t.ex. 25x36 cm) godkänd för 1-2 dvärghamstrar, och minst 0.045 m2 per vuxen dvärghamster.

Minsta tillåtna måtten för en guldhamster är en minsta yta på 0,12 kvadratmeter med en kortaste sida på minst 25 cm och minsta höjd på 20 cm.

Minsta tillåtna måtten för två gerbiler är motsvarande en bur på 30 x 40 cm och 25 cm hög.
Till tre gerbiler får bottenytan aldrig understiga 30 x 60 cm

Detta ska inte förväxlas med rekommenderade mått, utan är den lägsta nivån innan det handlar om djurplågeri.
Större utrymme är inte bara mycket roligare och mer stimulerande för djuren – de är också mycket lättare att inreda på roliga sätt och att hålla rena.

Vad är etisk djurhållning?
Svenska Hamsterföreningen vill uppmuntra till ett mer etiskt hållande av djur. Detta innebär att man ser till att djuret får en bra levnadsstandard vilket innefattar bur och dess storlek men även stimuli och utlopp för natlurliga beteenden.

Minimummått enligt lag (L80) är inte per automatik etiskt djurhållning, utan visar just på ett ett minimum.
Hamstrar är aktiva små djur med mycket stort rörelsebehov för att må bra och få utlopp för sina naturliga beteenden och man bör alltid ge dem en så stor bur man kan.
Hamstrar som bor litet visar oftare på tristess, stress och stereotypa beteenden så som gallergnagning, star gaze (loopar bakåt). Detta sker hos färre djur som bor på 4-5 gånger så stor yta som L80 miniummått.

Desto större bur - desto bättre helt enkelt!

Bur
Rekomenderade burtyper och rekommenderade storlekar
- Akvarium med hemmagjort nätlock i lämplig storlek (minst 80 x 45 till 2 gerbiler/2-3 dvärghamstrar/ 1 guldhamster, ca 100 x 45 cm tre gerbiler).
- Omgjorda vitrinskåp och garderober, samt egengjord bur.

- Duna Maxi Multi-bur 
- SAMLA-lådan( max till 2 gerbiler/2 dvärghamstrar/ 1 guldhamster)
- Eco habitat by Living World
- Skyline Nagarium Marrakesch


En stor bur minskar dessutom risken för osämja hos gerbiler samt dvärghamster som går i grupp/par.
Det är viktigt att tänka på att gerbiler, men även guldhamster snabbt kan gnaga sig ut om de blir understimulerade, då plast inte är ett hinder.

Gallerburar brukar oftast inte rekommenderas åt våra djur överhuvudtaget.
Den största nackdelen med en gallerbur är gallergnagning. En uttråkad hamster/gerbil kan gnaga på gallret i timmar vilket kan skada tänderna samt att pälsen runt nosen fort blir bortskavd.
Det är ofta svårt att få en hamster som väl har börjat gnaga på gallret att sluta. 

Höga gallerburar är dessutom extra riskfyllda för hamster då de lätt tappar taget när den är längst upp i taket och kan då falla och göra sig riktigt illa. Höjder och hamstrar är en dålig kombination.
Vill man ha hyllor i sin bur bör de sättas upp på ett sådant sätt att djuret aldrig kan falla från några höga höjder.

Bottenströ
På botten av buren ska hamstern ha ett bottenströ den kan gräva omkring i. 
Dvärghamstrar älskar att gräva, så ha gärna ett tjockt lager, så mycket som en decimeter.
Som bottenströ så finns det flera alternativ med dammfritt strö så som, alspån, STL-strö, hampa, millamore samt carefresh. Man kan gärna kombinera ströerna för att skapa ett matrial med mer struktur som är lättare att gräva och bygga gångar med.

Som bomaterial är det säkraste valet toalettpapper, helst ska det vara oblekt.
Väljer man att använda hö bör man se till att det är ett väldigt mjukt hö.

Gerbiler behöver ett ordentligt tjockt lager strö för att gräva sina gångar. Ofta kan man behöva blanda strön för att få gångarna att hålla uppe bättre.

Något som definitivt bör undvikas är det s.k. hamstervaddet, kapok och vanlig bomull likaså.
Anledningen är att hamstervadd, kapok och bomull är såpass kompakt och lätt tvinnar sig.
Hamnar då en liten hamstertass i kläm kan det bland annat leda till att blodtillförseln till tassen stryps och tassen dör.
Så propsar djuraffären på att du ska köpa hamstervadd – gör inte det!

Många väljer att inreda lite mer naturligt för sina djur, vilket ger djuren mer stimuli i buren. Möjlighet till att gräva, undersöka, göra tunnlar, söka foder och skala.

 

Hus

Något som många missat är att hamstrar och gerbiler enligt lag ska ha ett hus i buren.
Lagen reglerar även storleken, som ska vara minst 15 x 15 x 10 cm (längd x bredd x höjd).

För dvärghamster gäller 14 x 11 x 10 cm (längd x bredd x höjd). 


Hur man utformar själva huset är dock helt frivilligt, förutom att det måste vara tak på. 
Hus i trä och kartong är att föredra framför hus i plast, då dessa erbjuder bättre ventilation och även ger hamstern något ofarligt att gnaga på. 

Exempel på hus kan vara trähus man köper i butik, egensnickrade trähus, lerkrukshus, keramik, kokosnöthus eller bara en tom kartong man klipper en ingång till.

Plastsaker är inte bra för våra gnagare, de gnags sönder snabbt och de vassa bitarna kan orsaka skador.

Hjul

Hjulet bör vara minst 20 cm i diameter till dvärghamster och Kinesisk hamster.
En guldhamster bör ha ett hjul på minst 28 cm i diameter.

Anledningen är att den ska få en så rak hållning som möjligt.
Ett för litet hjul gör att hamstern får en onaturlig springställning med krökt rygg.
Detta i sin tur riskerar att leda till permanenta ryggskador

Hjulet ska vara utformad med hel springyta eller klätt med papper (så att de inte trampar igenom), och om det är flera hamstrar i buren bör det vara utan ekrar, med fäste bara på ena sidan (så att de inte kan klämma sig om en annan hamster har fått upp fart på hjulet). Tänk alltid att hamstern ska kunna springa med ryggen helt rak i hjulet.

Det är viktigt att hålla koll på hamsterns användande av hjulet. En hamster som springer för ofta i hjulet riskerar att bli beroende utav det och man bör då gå in och reglera tiden som hamstern har tillgång till hjulet.

Rast-/lekhage

Hamstrar är aktiva djur som i det vilda får mycket stimulans på natten när de är ute och letar mat och partner osv.

I fångenskap kan man göra mycket för att förhindra att hamstern blir uttråkad och understimulerad. Ett enkelt sätt att ge hamstern möjlighet att utforska är att göra en rasthage. Då måste man inte hela tiden ha full koll på hamstern när den är ute. I rasthagen kan man med fördel ha massor av kul inredning, så som kartonghus med gömda godbitar, grävlåda, sandbad, hjul och tunnlar. Mycket kan man till och med bygga själv i trä eller kartong. Huvudsaken är det är något annat än den permanenta buren, helst med annan inredning.

Rasthagen bör ha minst 40 cm höga kanter och ingen hög inredning utmed kanten. Då finns risken att de klättrar ut på vidare äventyr. De vanliga hamsterhagarna i galler som finns att köpa i djuraffärer lär de sig nästan alltid att klättra över, så på dem får man försöka hitta en lösning med någon form av lock (till exempel genom en plåtslagare som bockar till ett lock av en plåt, som på bilden här nedan).

Har man ett rum som går att stänga till och man noga kollat så att det inte går att gömma sig bakom möbler eller att det finns andra håligheter i golv eller lister så kan man faktiskt låta hamstern ha ett helt rum som rasthage. Kolla dock mycket noga först så att det inte finns något farligt framme, som sladdar, hundar/katter, giftiga blommor eller ställen som din hamster kan rymma på.

Man kan också köpa plexiglas (t.ex. på Biltema) som man antingen tejpar ihop, så att tejpen fungerar som gångjärn, så att det blir rörliga delar som man kan forma, eller så kan man göra som i bilden nedan - fästa den mellan två väggar med hjälp av en sladdlist/kabelkanal med kanter. Där kan man bara sätta ned plexiglaset (40 cm högt räcker för att de inte ska kunna ta sig över) och lyfta upp det och stuva undan det när man inte vill ha det framme. Det enda som finns kvar då är bara kabelkanalen på väggen. I bilden nedan är kabelkanalen fastsatt enbart med häftmassa direkt i en passage in till ett litet rum som nu får fungera som rasthage