top of page
DSC_0002-2.jpg

Foder och näring

Alla hamstrar och gerbiler ska ha fri tillgång på torrfoder.
Om man ska blanda eget foder bör man vara insatt i hamstrar och gerbilens näringsbehov. Lösviktsfoder avsett till "smådjur" (vilket är en stor grupp djurarter med många olika näringsbehov) som ofta finns att köpa i djuraffärer, innehåller nästan alltid överdrivet mycket socker och fett.
Detta gör förstås att djuren äter med god aptit och ägarna går tillbaka till affären och för att köpa mer mat, men låt dig inte luras i samma fälla.
Ett foder av bra kvalitet och som är anpassat efter just gerbilers näringsbehov är att föredra och kommer att hålla djuren friska och välmående. Servera fodret i matskål eller utspritt i spånet.

Hamsterns näringsbehov

Det fullständiga näringsbehovet för hamstrar är tyvärr inte helt känt ännu, men de flesta forskare, veterinärer och fodertillverkare verkar tycka att hamsterns foder ska se ut ungefär som liknande:

Hamstern och gerbilens ungefärliga näringsbehov*
15-20 % protein
4-6 % fett
65 % kolhydrater
8-10 % fibrer

*Observera att dessa siffror endast är ungefärliga!
 
Protein
Protein hjälper hamsterns/gerbilens rörlighet och matsmältning. Det är även bra för synen, det transporterar syre till celler, skapar antikroppar och ger även struktur till päls och klor. I det vilda får djuren i sig animaliskt protein genom att äta t.ex. småkryp, insekter och larver. Våra tama hamstrar/gerbiler kan också äta animaliskt protein, trots att man kan få ut fullvärdigt protein även ur vegetabilier. Oavsett om man väljer att ge enbart vegetabiliskt protein eller en blandning av vegetabiliskt och animalist, så bör den totala proteinmängden ligga på ca. 15-20 % i djurens kost, beroende på dess ålder, samt andra faktorer, som t.ex. dräktighet, undervikt och sjukdom. Extra proteinrik mat kan ges ca. 2 ggr/vecka i form av färskmat (exempelvis rå köttfärs(nöt), kokt ägg, bönor, ärter eller mjölmaskar). 
Alldeles för mycket protein i kosten kan orsaka fel på lever och njurar.

Fett
Fett är nödvändigt för hamstrar och gerbiler, men det är också något man ska undvika i för stora mängder!
En hamster/gerbil behöver inte särskilt mycket fett och bör ha ett foder med max 4 % fett som vuxen) och max 6% fett som unge, dräktig/diande hona eller underviktig. För mycket fett i djurens kost kan lätt orsaka fetma, som i sin tur kan orsaka andra allvarliga sjukdomar, samt problem med hjärtat. För mycket fett kan också orsaka gallsten. Några exempel på fettrik mat är t.ex. solrosfrön, mjölmask, valnötter, sötmandel och hasselnötter. Om man har en hamster/gerbil som är underviktig kan det därför vara bra att ge den lite nötter eller torkade mjölmaskar någon gång i veckan. Har man däremot en hamster/gerbil som är överviktig kan man istället behöva plocka bort solrosfröna ur fodret, samt undvika att ge den fet färsk mat.

Kolhydrater
65 % av hamsterns/gerbiler kost bör bestå av kolhydrater. Det är nämligen djurens främsta bränsle och behövs för att ge energi till cellerna. Kolhydraterna i hamsterns/gerbilens foder utgörs bland annat av vete, havre, korn och liknande. Utöver kolhydrater i fodret så är det även bra att ge hamstern andra källor till kolhydrater, exempelvis pasta, ris, potatis och bröd. Långsamma kolhydrater som dessa är bra och håller blodsockernivån jämn, medan snabba kolhydrater gör så att blodsockernivån blir för hög och sedan sjunker hastigt. Snabba kolhydrater (t.ex. vitt bröd och majs) skall man därför undvika i för stora mängder eller för ofta - speciellt på de hamsterarter som har lätt för diabetes.

Fiber
Fiber är nödvändigt för hamstrar och gerbiler och man bör se till att hamsterns/gerbilens kost består av åtminstånde 8 % fibrer. Fibrer hjälper matsmältningssystemet, främjar en sund tarmfunktion och motverkar förstoppning. Fibrer motverkar dessutom diabetes, vilket är extra viktigt för dvärghamstrar. Källor som innehåller fibrer är knäckebröd, fullkornsflingor (ej sockrade!), kokt broccoli och spenat.

Kalcium
Att hamsterns kost innehåller kalcium är en livsnödvändighet. Kalcium hjälper skelett att utvecklas och hålla sig starkt, men det stärker också deras tänder, som växer hela livet. Om fodret innehåller mindre än 1-2 % kalcium så är det bra att även ge kalcium i form av tilläggsmat någon gång i veckan. Saker som innehåller kalcium är t.ex. laktosfri yogurt, mager ost, broccoli och spenat. För mycket kalcium är dock inte heller bra, då det kan orsaka problem med njurarna och i värsta fall njursten. Något som dessutom är viktigt är balansen mellan kalcium och fosfor. Hamstrar/gerbiler behöver få i sig nästan dubbelt så mycket kalcium som fosfor. Om andelen fosfor blir större än så, finns risken att kroppen inte tar upp tillräckligt att kalciumet och hamstern/gerbilen kan då få kalciumbrist, trots att den äter mycket kalciumrik mat. Fosfor finns det mycket av i spannmål. Kalcium finns det (som vi redan nämnt) mycket av i mejeriprodukter, broccoli och spenat. Rekommenderad kalcium-/fosforbalans: 1,5-2 : 1 (alltså en och en halv till två gånger så mycket kalcium som fosfor).

En frisk hamster som får i sig rätt mat har gula, fina tänder! Om en hamster saknar några viktiga mineraler, har vitaminbrist eller har kalciumbrist så kan deras tänder bli vita. Vita tänder kan även tyda på allmänsjukdom eller att den har slagit i tänderna. Om du däremot ser att alla fyra tänder är vita bör du försöka öka kalciumintaget och vitamin- och den övriga mineralmängden i fodret i övrigt. Dra ned på mängden spannmål. 

Vitaminer och mineraler
Se också till att fodret innehåller vitaminer och mineraler (kalcium är ett exempel på ett mineral, men har en egen rubrik, eftersom det är så viktigt). Vitaminer finns i grönsaker och frukt. Vitamindroppar brukar normalt sett inte behövas, då en djuren får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler i maten. Om du köper ett färdigt hamster/gerbil-foder av bra kvalitet behöver du oftast inte tänka på innehållet i kosten alls, så länge allt övrigt du ger är varierat och i små mängder.

Näringsbehovet kan variera
Behovet av fett och protein varierar under djurens liv. En liten unge eller en hona som är dräktig/diar bebisar, en äldre eller en svag underviktig individ behöver mer fett och protein än vanligt. Anpassa mängden fett och protein efter individens behov helt enkelt. Även behovet av kalcium ökar under vissa perioder av livet. En hamster/gerbil-unge som växer får i sig kalcium genom mammans mjölk.

Olika foder beroende på vilken hamsterart?
Man ska också ta hänsyn till vilken hamsterart man har då man väljer ut foder. Mat som passar en underviktig guldhamster kanske är extremt olämpligt för en Campbells dvärghamster. Dvärghamstrar har i regel mycket lättare för att få diabetes (speciellt Campbells) och bör därför ha ett foder med så lite socker som möjligt och även mindre fett (max 4 %), samt undvika snabba kolhydrater.

Varför ska man INTE ha saltsten?
Något man ofta får höra i djuraffären är att en hamster/gerbilen ska ha salsten eller en så kallad mineralsten. Detta stämmer absolut inte. En hamster skall inte ha saltsten eller liknande. Hamstrar/gerbiler har nämligen väldigt känsliga njurar och deras njurar klarar inte av för mycket salt. En hamster/gerbil får i sig tillräckligt med salt i sin mat och en saltsten kan därmed innebära att den får i sig för mycket salt, vilket till exempel riskerar att resultera i njursten, som är mycket smärtsamt och till och med dödligt för en liten hamster/gerbil.

MÅSTE de äta animaliskt protein också?
Njae, det måste de egentligen inte, precis som oss människor, som också är omnivorer kan överleva på en enbart vegetabilisk kost, men då gäller det också att veta vad man gör och vilka proteiner man ska ersätta de animaliska med. 

Guldhamstrar har en aktiv förmage som jäser födan de äter. Förmagen använder kväve för en mikrobiell proteinsyntes – förmagen kan alltså producera/ändra på visst protein själv med hjälp av kväve. Därför har inte kvaliteten på proteinet som en hamster får i sig så stor påverkan på näringsupptaget.

37 % av maginnehållet hos en hamster finns i förmagen där jäsningsprocessen sker och hamstern är till viss del beroende av proteinkvaliteten, men förmagens mekanism fungerar ungefär som en buffer gentemot kvaliteten på proteinet som den får i sig.

I en studie jämförde man tre proteinkällor med varandra; vetegluten, sojabönsmjöl och fiskproteinskoncentrat. Allra bäst viktuppgång fick hamstrarna av sojabönsmjöl. Därefter kom fiskproteinskoncentrat. Den sämsta proteinkällan var vetegluten (protein från vete). Smältbarheten går ned när kvaliteten på grovfodret minskar.

De slutsatser man kan dra av studien är att de kan ändra på mycket av det protein de får i sig själva och är alltså inte beroende av att få i sig en viss typ av protein, även om vissa typer av protein har en bättre smältbarhet. Att en hamster/gerbil är beroende av animaliskt protein är däremot förmodligen inte sant, eftersom förmagen är så flexibel med det protein som hamstern faktiskt äter.

Studien visade också att de kräver mindre protein totalt sett om de äter animaliskt. Om de äter enbart vegetabiliskt protein så krävs mer protein totalt sett (men de KAN överleva på enbart vegetabiliskt). Däremot finns ingen forskning på exakt vilken typ av vegetabiliska proteiner som de behöver för att ersätta de animaliska och samtidigt må så bra som möjligt. Därför bör man (enligt Svenska Hamsterföreningen) absolut erbjuda dem animaliskt protein också.
 
Källa: http://jn.nutrition.org/content/105/1/38.full.pdf

Blanda eget foder

Vill man blanda eget foder så ska man göra det med stor försiktighet då det är viktigt att fodrets näringsvärden blir rätt, detta kan vara svårt att räkna ut på egen hand om man inte är insatt i näringslära. Nedan har vi därför samlat ihop foderblandningar från Svenska Hamsterföreningens uppfödare och medlemmar. Dessa är noga uträknade för att täcka guldhamsterns näringsbehov. 
 

 

Tinas recept på foderblandning för hamster

Recept på 2 kg foder: 
500 g   Versele Laga Hamster Complete 
300 g   Axa Grynblandning (800g) 
300 g   Taste of the Wild Pacific Stream 
250 g   Jr Farm Ärtflakes 
200 g   Quinoa (röd)
200 g   Dinkelflingor 
200 g   Risenta Helt Bovete 
50 g   Jr Farm Torkade maskrosor

Fodrets näringsvärden:
Protein: 17,1%
Fett: 5,3%
Fibrer: 8,9%
Aska:  4,5%
Kalcium: 0,61%
Fosfor: 0,49%

96282415-S1kfI.png

Det är svårt som föreningen i dagsläget att rekommendera olika färdiga livsmedel till just hamster då de flesta färdigfoder inte är anpassade för artens behov. Det finns pelletrerade foder som är bra näringsmässigt, men eftersom man även behöver ge fröer att skala så ändras det totala näringsvärdet.

Exempel på färdiga fröblandningar för guldhamster:
-Bunny HamsterDröm BASIC 

-Bunny Hamsterdröm Expert (rekommenderas!)
-B-Natural Hamstermix (rekommenderas!)

-Fairytale Mittelhamsterfutter

Exempel på färdiga fröblandningar för dvärghamster:
-Bunny DvärghamsterDröm BASIC 
-Bunny Dvärghamsterdröm Expert (rekommenderas!)
-Fairytale Mittelhamsterfutter

-B-Natural Hamstermix 

Exempel på färdiga fröblandningar för gebil:
-Gerbil Nature

Färskfoder

Man kan ge djuren färskmat på sidan av torrfodret, men det ska fortfarande vara näringsrikt för artens behov. 
Tänk på att de är laktosintoleranta, kan bli dåliga i magen (diarré) av för mycket vattniga grönsaker.
De ska heller inte ha stekta, saltade och kryddade matbitar och lök samt stenfrukt ska undvikas.

Guldhamster har ibland större behov av färskmat, speciellt då de får otroligt stora kullar, för att undvika stora bortfall i kullen kan man behöva hjälpa mamma hamster med stödfodring. Lämpligt till detta är havregrynsgröt, majsvälling, barnmat utan lök. Detta för att ungarna inte har fullt utvecklade tänder från födseln.

Övriga arter behöver inte färskmat från kategorin "Kolhydrater m.m" om djuret är friskt.

Grönsaker m.m.:

  • gurka (näringsfattigt, men gott)

  • sallad (ruccola, maché osv innehåller mer näring än tex Isbergssallad.)

  • vitkål

  • broccoli

  • spenat

  • selleri

  • persilja

  • vetegroddar

  • rödkål

  • Böngroddar

  • Alfaalfa groddar
     

Kolhydrater m.m.:

  • barnmat (utan lök och kryddor)

  • gröt

  • välling

  • pannkaka

  • pasta

  • bulgur

  • quinoa

  • couscous

  • ris

  • potatis

  • knäckebröd

  • havrefras
     

Protein och Kalcium m.m.

  • fisk (kokt & benfri)

  • ost

  • ägg

  • rå köttfärs (nöt)

  • hundmat

  • yoghurt (laktosfri)

  • kokt kyckling

  • genomlagat kött (ej stekt)

  • spenat

  • bönor

  • ärtor

71067466-DCQMo_edited.jpg
bottom of page