Gerbil
Den mongoliska gerbilen, eller "ökenråttan", lever vild i Mongoliets öken- och halvökenområden där den livnär sig på bland annat frön och insekter.
De lever i grupper och bor i långa gångsystem som de gräver ner till en halvmeter under marken.
Arten upptäcktes i slutet av 1800-talet och den första framgångsrika uppfödningen av gerbiler i fångenskap skedde i Japan 1935. Till en början användes de som försöksdjur.
Gerbilerna kom till Europa (England) 1964. Numera finns de i många olika färger utöver den ursprungliga viltfärgen, agoutin.
Det latinska namnet är Meriones Unguiculatus, vilket betyder ungefär "liten kloförsedd krigare".
Gerbiler är flockdjur och lever i par eller grupper. De ska aldrig leva ensamma. Detta finns till och med reglerat i Djurskyddslagen. Att köpa ett par gerbilungar av samma kön är det enklaste sättet att få en fungerande flock.
Det går också oftast bra att introducera en eller två unga, ca. 6 veckor gamla, gerbiler till en äldre.
Det kan då behövas en period av tillvänjning, då buren delas av med till exempel ett galler.
Hur ska en gerbil vara?
En frisk gerbil som mår bra är aktiv, pigg och nyfiken!
Den har klara, rena ögon, en fin nos som varken rinner eller är skavd, samt en slät, jämn päls utan kala fläckar, sår eller smuts. En gerbil kan köpas från cirka sex veckors ålder och de blir vanligen 3 - 4 år gamla.
De har nästan samma dygnsrytm som en människobebis, med flera vakna perioder under dagen.
De kan bli mycket tama, men i början är det säkraste sättet att lyfta en gerbil genom att kupa båda händerna omkring den som en "skopa", eller stödja den med ena handen och hålla i svansroten med den andra handen. Svansen skadas lätt, så håll aldrig en gerbil längre ut på svansen.
När en gerbil blir upprörd eller skrämd, så trummar den med bakbenen i marken för att varna andra gerbiler för fara. En hane stampar också när han kommer i kontakt med en brunstig hona.
Hane eller hona?
Att könsbestämma vuxna gerbiler är inte svårt. Hanar har en tydlig pung och långt avstånd mellan kön och anus. Honor har ett betydligt kortare avstånd mellan kön och anus och de saknar pung. För att könsbestämma rekommenderas att lyfta upp gerbilen som på bilden. Det kan vara lite klurigt att få gerbilen att vara stilla, men det är ändå viktigt att titta så här i stället för att enbart låta gerbilen sitta i handen och lyfta på svansroten. Det beror på att hanar kan dra in pungen när man tittar på det sättet och misstas för att vara en hona.
Könsbestämning av ungar kan vara lite klurigare men är inte alls omöjligt. Det handlar egentligen om att tajma in när man väljer att könsbestämma. En del med tränade ögon kan se kön redan från dag ett, men det är inte rekommenderat till nybörjare att könsbestämma så tidigt. Dels bör man låta ungar och mamma vara i fred så mycket som möjligt de första dygnen och dels är det lätt att råka se fel.
På ungar är avståndet från kön till anus inte lika tydligt långt eller kort som på fullvuxna gerbiler. Eftersom pungen inte börjar växa ut på hanarna förrän vid cirka fem veckors ålder kan ett knep vara att titta på ungarna när de är lite drygt en vecka gamla, eller strax innan pälsen har växt ut helt. Då har honorna en smal doftkörtel med fyra spenar på varsin sida, medan hanarna saknar spenar och har en bredare doftkörtel. Efter att pälsen växt ut helt går det inte längre att gå efter denna s.k. "tuttmetoden" utan då får man titta på avstånd mellan kön och anus (hanar har längre avstånd än honor) eller vänta tills hanarnas pung växt ut.
Vuxen hane Vuxen hona Kastrerad vuxen hane
Lästips
Regler och råd om hur Djurskyddslagen tolkas för smådjur finns här:
https://www.sjv.se/download/18.b1bed211329040f5080001872/DFS_2005-08.pdf
Artiklar som handlar om gerbilens hälsa, om hur man introducerar gerbiler till varandra och tips på burinredningar och mat, kan du hitta i olika nummer av SHFs medlemstidning Svenska Gnagbladet.
Det finns böcker om gerbiler också, men de är inte anpassade efter svenska Jordbruksverkets regler och bör läsas med detta i åtanke.
Bra böcker:
Gerbils av Jackie Roswell. 2016.
Gerbils av Sue Fox. 2008.
Gerbils av Donna Anastasi. 2005.
The professional's book of Gerbils av Robert Bernhard. USA 1993.
A complete guide to Gerbils av M. Ostrow. USA 1987.
Det kan gå att hitta billiga, bra begagnade böcker på www.bokborsen.se eller www.antikvariat.net
Pia Nilsson. 2009-04-17