logoshf

Foder för dvärghamstrar


Det fullständiga näringsbehovet för hamstrar är tyvärr inte helt känt ännu, men de flesta forskare, veterinärer och fodertillverkare verkar tycka att hamsterns foder ska se ut ungefär som liknande:

Hamsterns ungefärliga näringsbehov*

15-20 % protein
4-6 % fett
65 % kolhydrater
8-10 % fibrer

 *Observera att dessa siffror endast är ungefärliga!
 
Protein

Protein hjälper hamsterns rörlighet och matsmältning. Det är även bra för synen, det transporterar syre till celler, skapar antikroppar och ger även struktur till päls och klor. I det vilda får hamstern i sig animaliskt protein genom att äta t.ex. småkryp, insekter och larver. Våra tama hamstrar kan också äta animaliskt protein, trots att man kan få ut fullvärdigt protein även ur vegetabilier. Oavsett om man väljer att ge enbart vegetabiliskt protein eller en blandning av vegetabiliskt och animalist, så bör den totala proteinmängden ligga på ca. 15-20 % i hamsterns kost, beroende på dess ålder, samt andra faktorer, som t.ex. dräktighet, undervikt och sjukdom. Extra proteinrik mat kan ges ca. 2 ggr/vecka i form av färskmat (exempelvis rå köttfärs(nöt), kokt ägg, bönor, eller mjölmaskar). Om man ser till att hamstern får i sig protein i form av färskmat regelbundet så behöver inte proteinhalten vara lika stor i fodret. Alldeles för mycket protein i kosten kan orsaka fel på lever och njurar.

Fett

Fett är nödvändigt för hamstrar, men det är också något man ska undvika i för stora mängder! En hamster behöver inte särskilt mycket fett och bör ha ett foder med max 4 % fett som vuxen) och max 6% fett som unge, dräktig/diande hona eller underviktig. För mycket fett i hamsterns kost kan lätt orsaka fetma, som i sin tur kan orsaka andra allvarliga sjukdomar, samt problem med hjärtat. För mycket fett kan också orsaka gallsten. Några exempel på fettrik mat är t.ex. solrosfrön, mjölmask, valnötter, sötmandel och hasselnötter. Om man har en hamster som är underviktig kan det därför vara bra att ge den lite nötter eller torkade mjölmaskar någon gång i veckan. Har man däremot en hamster som är överviktig kan man istället behöva plocka bort solrosfröna ur fodret, samt undvika att ge den fet färsk mat.

Kolhydrater

65 % av hamsterns kost bör bestå av kolhydrater. Det är nämligen hamsterns främsta bränsle och behövs för att ge energi till cellerna. Kolhydraterna i hamsterns foder utgörs bland annat av vete, havre, korn och liknande. Utöver kolhydrater i fodret så är det även bra att ge hamstern andra källor till kolhydrater, exempelvis pasta, ris, potatis och bröd. Långsamma kolhydrater som dessa är bra och håller blodsockernivån jämn, medan snabba kolhydrater gör så att blodsockernivån blir för hög och sedan sjunker hastigt. Snabba kolhydrater (t.ex. vitt bröd och majs) skall man därför undvika i för stora mängder eller för ofta - speciellt på de hamsterarter som har lätt för diabetes.

Fiber

Fiber är nödvändigt för en hamster och man bör se till att hamsterns kost består av åtminståne 8 % fibrer. Fibrer hjälper matsmältningssystemet, främjar en sund tarmfunktion och motverkar förstoppning. Fibrer motverkar dessutom diabetes, vilket är extra viktigt för dvärghamstrar. Källor som innehåller fibrer är knäckebröd, fullkornsflingor (ej sockrade!), kokt broccoli och spenat.

Kalcium

Att hamsterns kost innehåller kalcium är en livsnödvändighet. Kalcium hjälper skelett att utvecklas och hålla sig starkt, men det stärker också deras tänder, som växer hela livet. Om fodret innehåller mindre än 1-2 % kalcium så är det bra att även ge kalcium i form av tilläggsmat någon gång i veckan. Saker som innehåller kalcium är t.ex. laktosfri yogurt, mager ost, broccoli och spenat. För mycket kalcium är dock inte heller bra, då det kan orsaka problem med njurarna och i värsta fall njursten. Något som dessutom är viktigt är balansen mellan kalcium och fosfor. Hamstrar behöver få i sig nästan dubbelt så mycket kalcium som fosfor. Om andelen fosfor blir större än så, finns risken att kroppen inte tar upp tillräckligt att kalciumet och hamstern kan då få kalciumbrist, trots att den äter mycket kalciumrik mat. Fosfor finns det mycket av i spannmål. Kalcium finns det (som vi redan nämnt) mycket av i mejeriprodukter, broccoli och spenat. Rekommenderad kalcium-/fosforbalans: 1,5-2 : 1 (alltså en och en halv till två gånger så mycket kalcium som fosfor).

En frisk hamster som får i sig rätt mat har gula, fina tänder! Om en hamster saknar några viktiga mineraler, har vitaminbrist eller har kalciumbrist så kan deras tänder bli vita. Vita tänder kan även tyda på allmänsjukdom eller att den har slagit i tänderna. Om du däremot ser att alla fyra tänder är vita bör du försöka öka kalciumintaget, samt vitamin- och den övriga mineralmängden i fodret. Dra ned på mängden spannmål (för att få ned fosforhalten). 

Vitaminer och mineraler

Se också till att fodret innehåller vitaminer och mineraler (kalcium är ett exempel på ett mineral, men har en egen rubrik, eftersom det är så viktigt). Vitaminer finns i grönsaker och frukt. Vitamindroppar brukar normalt sett inte behövas, då en hamster får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler i maten. Om du köper ett färdigt hamsterfoder av bra kvalitet behöver du oftast inte tänka på innehållet i kosten alls, så länge allt övrigt du ger är varierat och i små mängder.

Näringsbehovet kan variera

Behovet av fett och protein varierar under hamsterns liv. En liten unge eller en hona som är dräktig/diar bebisar, en äldre eller en svag underviktig individ behöver mer fett och protein än vanligt. Anpassa mängden fett och protein efter individens behov helt enkelt. Även behovet av kalcium ökar under vissa perioder av livet. En hamsterunge som växer får i sig kalcium genom mammans mjölk.

Olika foder beroende på vilken hamsterart?

Man ska också ta hänsyn till vilken hamsterart man har då man väljer ut foder. Mat som passar en underviktig guldhamster kanske är extremt olämpligt för en Campbells dvärghamster. Dvärghamstrar har i regel mycket lättare för att få diabetes (speciellt Campbells) och bör därför ha ett foder med så lite socker som möjligt och även mindre fett (max 4 %), samt undvika snabba kolhydrater. Dvärghamstrar blir nämligen också mycket lättare överviktiga än vad guldhamstrar blir och det är som en gratisbiljett till diabetesen.

Varför ska man INTE ha saltsten?

Något man ofta får höra i djuraffären är att en hamster ska ha salsten eller en så kallad mineralsten. Detta stämmer absolut inte. En hamster skall inte ha saltsten eller liknande. Hamstrar har nämligen väldigt känsliga njurar och deras njurar klarar inte av för mycket salt. En hamster får i sig tillräckligt med salt i sin mat och en saltsten kan därmed innebära att den får i sig för mycket salt, vilket till exempel riskerar att resultera i njursten, som är mycket smärtsamt och till och med dödligt för en liten hamster.

Att tänka på med dvärghamstrar

Dvärghamstrar har som tidigare nämnts en tendens att utveckla diabetes och de kan dessutom lätt bli överviktiga. Därför bör man vara mycket försiktig med att ge dem sockerhaltiga livsmedel, som till exempel frukt, eftersom frukt innehåller fruktsocker. Då är det bättre att välja att ge hamstern grönsaker istället. 

En överviktig dvärghamster går lätt ned i vikt om man ser till att ge den mycket stimulans och motion, samt en mager kost utan feta fröer eller fruktsocker.

Färdiga fröblandningar och pellets

Det är mycket svårt att blanda foder själv och många av de färdiga blandningarna som finns i handeln är direkt olämpliga att ge till sin hamster. Här har vi listat några av de produkter som vi tycker har ett bra innehåll (och bra näringsvärden) för en dvärghamster:


Exempel på bra pellets du kan köpa är:
Versele-Laga Complete Hamster & Gerbil (rekommenderas!)
Supreme Selective Hamster

Exempel på bra fröblandningar:
Bunny DvärghamsterDröm BASIC 
Bunny Dvärghamsterdröm Expert (rekommenderas!)
Fairytale MittelhamsterfutterFärskmat för dvärghamstrar
 

Utöver sitt vanliga foder kan man några gånger i veckan ge den färskfoder. Nedan ser du en lista med exempel på vad du kan ge. 


Färskfoder som man kan servera sin dvärghamster

Grönsaker m.m.:

 • gurka (näringsfattigt, men gott)
 • sallad (ruccola, maché osv.)
 • tomat
 • vitkål
 • broccoli
 • spenat
 • selleri
 • persilja
 • vetegroddar
 • rödkål

Kolhydrater m.m.:

 • barnmat (utan lök och kryddor)
 • gröt
 • välling
 • pannkaka
 • pasta
 • bulgur
 • quinoa
 • couscous
 • ris
 • potatis
 • knäckebröd
 • havrefras

Protein och Kalcium m.m.

 • fisk (kokt & benfri)
 • ost
 • ägg
 • rå köttfärs (nöt)
 • hundmat
 • yoghurt (laktosfri)
 • kokt kyckling
 • genomlagat kött (ej stekt)
 • spenat
 • bönor

Gurka och isbergssallad är gott, men innehåller nästan bara vatten. Att äta det i längden är därför inte nyttigt för hamstern, så det är mycket bättre att ge annan typ av sallad, eller broccoli, spenat och paprika och sådana näringsrika födoämnen. Man kan säga att allt som är nyttigt för oss människor är nyttigt för hamstern (förutom frukt).

Avocado, citrusfrukter, lök, stenfrukter (körsbär, plommon osv.) och choklad ska man aldrig ge till hamstrar.


Om du har fler frågor om dvärghamsterkost, så får du gärna fråga i vår Facebookgrupp!