logoshf

Bur och inredning


Buren

Ett stort akvarium med tak av metallnät är ett bra gerbilhem. En stor ”Duna”- eller ”Gabber”-bur (bur med höga plastsidor och gallertak) kan också fungera bra. Det går också lätt att anpassa en plastlåda till en trivsam gerbilbur. Många använder IKEAs "Samla"-lådor. De finns i ett par storlekar och den största rymmer 130 liter. Man kan göra ett eget gallertak till den eller borra mängder med hål i det plastlock som hör till lådan. Det är viktigt att tänka på att gerbiler snabbt kan gnaga sig ut om de blir understimulerade, då plast inte är ett hinder. IKEAs vitrinskåp "Detolf" är en populär gerbilbostad där man lägger skåpet ner och bygger ett enkelt gallertak. Gallerburar är däremot olämpliga till gerbiler.

Burmåtten finns också reglerade i lag. De absolut minsta tillåtna måtten för två gerbiler är motsvarande en bur på 30 x 40 cm och 25 cm hög. Till tre gerbiler får bottenytan aldrig understiga 30 x 60 cm. Detta ska inte förväxlas med rekommenderade mått, utan är den lägsta nivån innan det handlar om djurplågeri. Större utrymme är inte bara mycket roligare och mer stimulerande för gerbilerna – de är också mycket lättare att inreda på roliga sätt och att hålla rena. Burtyper som ofta används är en ”Duna”-bur eller liknande på ca 40 x 70 cm eller ett ca 80 x 45 cm stort akvarium till två gerbiler och den stora ”SAMLA”-lådan eller ett minst ca 100 x 45 cm stort akvarium till tre. En stor bur minskar dessutom risken för osämja.

 


Inredning

Buren kan inredas med hus av trä, lerkrukor, en skål med fin sand (att rulla sig i och hålla pälsen fin), samt grenar från frukt- och lövträd. Toarullar med mera ger fin sysselsättning. Plastsaker är inte bra, de gnags sönder snabbt och de vassa bitarna kan orsaka skador.

På burens botten har man ett rejält tjockt lager kutterspån. Gerbilerna behöver kunna utöva sitt naturliga beteende att gräva gångar för att må bra. Hjul är däremot inte lämpligt, eftersom de lätt kan skada den ömtåliga svansen. Sandbadet i buren behöver bytas ofta och hela buren brukar man få städa någon gång i månaden eller mer sällan beroende på bottenströ.