logoshf

Foder


Gerbiler ska ha fri tillgång till sitt torrfoder. Det finns väldigt få blandningar att köpa i djuraffär som är anpassade till just gerbiler, men ett par exempel är Gerbil Nature och Gerri Gerbil. Om man ska blanda eget foder bör man vara insatt i gerbilens näringsbehov. Lösviktsfoder avsett till "smådjur" (vilket är en stor grupp djurarter med många olika näringsbehov) som ofta finns att köpa i djuraffärer, innehåller nästan alltid överdrivet mycket socker och fett. Detta gör förstås att djuren äter med god aptit och ägarna går tillbaka till affären och för att köpa mer mat, men låt dig inte luras i samma fälla. Ett foder av bra kvalitet och som är anpassat efter just gerbilers näringsbehov är att föredra och kommer att hålla gerbilerna friska och välmående. Servera fodret i matskål eller utspritt i spånet.


Färskmat

Gerbiler uppskattar också att få färskmat i små mängder (men ej för mycket på grund av risk för diarré). Exempel på näringsrik färskmat/tilläggsfoder kan vara: färsk persilja, bönor, linser, broccoli, färska groddar, melon, blomkål, ärter, maskrosblad, grönt gräs från trädgården, spenat, torkade insekter, morot, m.m. Självklart kan man också ge klassiker som gurka och sallad, men tänk på att tilläggsfodret kan bli ett utmärkt tillfälle att förse gerbilerna med nyttiga vitaminer och mineraler. Frukt och bär som t.ex. äpple, päron och jordgubbar är också uppskattat men tänk på att det innehåller mycket socker så servera inte enbart frukt och bär. Lite kokt ägg, havregryn, några russin eller kanske lite kokt potatis eller pasta kan också slinka ner. Till och med lite av havregrynsgröten till frukost kan du ge till gerbilerna.

Tänk på att gerbiler är laktosintoleranta och att de inte ska få i sig saltad och kryddad mat. Undvik att ge stekt mat då det ofta steks i någon sorts fett. Citrusfrukter, stenfrukter (hallon och björnbär undantaget) och avokado är förbjuden frukt till gerbiler. Likaså är det inte helt nyttigt för dem att äta för sura eller beska frukter, om de nu ens äter det överhuvudtaget. Lök bör också undvikas. Att t.ex. slänga till dem gårdagens köttfärsrester är alltså ingen bra idé då det ofta: - är stekt i fett - innehåller laktos - innehåller lök, kryddor och salt. Kanske ska du också låta bli att ge dem pastan du åt till, om du kokade den i salt.
 

Belöning / godis

Som godis brukar mandelflarn, jordnötter och solrosfrön vara det mest uppskattade.