logoshf

Bur och inredning


Guldhamsterns bur

Att välja bur till sin guldhamster är inte alltid det lättaste, då utbudet är stort. Det finns lämpliga burar och mindre lämpliga burar. Det första man bör kolla upp är om buren har godkända mått. Enligt Jordbruksverkets föreskrifter om smådjurshållning, L80, ska en guldhamster ha en minsta yta på 0,12 kvadratmeter med en kortaste sida på minst 25 cm och minsta höjd på 20 cm. Hur vet man då vilken yta buren har?

När man räknar ut kvadratmeter så räknar man bara med längden och djupet i meter. Snabbaste sättet att räkna ut det på är genom att först göra om dessa sidors mått till meter. Om vi har en bur som är 80 cm lång och 40 cm djup, så blir det då alltså 0,8 meter och 0,4 meter (0,8 x 0,4). Detta ger en yta på 0,32 kvadratmeter och har då mer än godkända mått.

Att komma ihåg gällande minsta lagliga mått är att det gäller andra mått för hona med kull. Istället för 0,12 kvadratmeter som gäller för ensam guldhamster, är det minst 0,15 kvadratmeter som gäller. För guldhamster i grupphållning (avser avvanda ungar upp till 8 veckor) gäller en yta av 0,06 kvadratmeter/hamster.

Det andra man bör tänka på är hur buren är utformad. Detta då guldhamstrar ofta gärna klättrar men har ganska dåligt djupseende. Det innebär att den har svårt att bedöma hur högt upp den egentligen är och kan släppa taget eller hoppa när den är högst upp, i tron om att den är nära botten.

Allra bäst är en lägre bur med stor bottenyta. Det finns en del olika varianter att välja på: Dunabur, akvarium, terrarium, lådor och så vidare.

Observera att olika uppfödare har olika krav på sina köpare, och burar som är godkända hos en behöver inte vara godkänd hos en annan. Därför är alltid bra att ta reda på de specifika krav som finns hos den uppfödaren som du planerar att köpa hamster av. 


Dunabur

Dunaburen finns i olika färger, olika storlekar och även olika märken. Den ”vanliga” dunan är av märket Ferplast och har galler i taket som man kan vika upp, medan en duna av märket Gabber har en lucka i taket och om man vill ta bort takgallret helt måste man föra det åt sidan. Fördelen med en Dunabur är att man slipper risken att bottenströ hamnar utanför buren. Nackdelen kan dock vara priset om man är ute efter en stor dunabur, då de större oftast är ganska dyra. Den enda direkta nackdelen med Dunabur är att att hamstern kan börja gnaga vid hålet för vattenflaskan om man inte har en vattenflaska där. Detta kan dock lätt åtgärdas med hjälp av en skruv med en stor bricka och mutter på var sida om hålet, så att hålet täcks av metallbrickorna.
 


Akvarium och terarium

Akvarium och terrarium har fördelen att man brukar kunna få tag på dessa för en billig peng.
Den största nackdelen tenderar dock att vara vikten, då ett stort akvarium/terrarium kan väga en del. En nackdel som man bör tänka på är också om man har en hamster som väldigt gärna gnager. Då finns risken att den gnager bort silikonet, vilket kan låta en hel del. Däremot brukar de inte äta silikonet, utan gnager bara sönder det. Vissa hamstrar känner sig dock inte helt trygga när man ser igenom glaset, vilket ibland kan ordnas till genom att täcka för en bit av glaset med t.ex. en handuk.
 


Gallerbur

Gallerburar finns i många utformningar, men funkar inte om man har en gnagande hamster.
Då är risken stor att man får stå ut med kvällar/nätter av gallergnag, vilket bland annat kan skada hamsterns tänder i slutändan. Däremot försvinner inte orsaken till gnagandet (vanligtvis tristess) bara för att man använder en bur där hamstern inte kan gnaga på gallret. I akvarier eller lådor brukar de då istället ställa sig och hoppa upp mot en vägg. Det enda som kan få dem att inte vilja gnaga eller hoppa är att aktivera dem mer. 

Vad man bör tänka på mer är att om man vill använda gallerbur, så bör den inte vara alltför hög eller utrustad med någon/några våningar, så att fallet inte blir särskilt högt om hamstern klättrar högst upp och släpper.
 


Lådor

Ja, du läste rätt! Lådor är det inte många som tänker på att man kan använda sig av. IKEA har några modeller som passar bra för ändamålet, bland annat "SAMLA"-lådan. Flera uppfödare använder sig utav det s.k. Antonius-systemet, som består av en ställning med flertalet lådor i.

De största och bästa lådorna för guldhamstrar är däremot SAMLA-lådorna. Där finns en låda på 65 liter, samt en låda på 130 liter. Båda dessa är över minsta lagliga mått. Särskilt den på 130 liter är riktigt bra till guldhamstrar och används av många hamsterägare. Fördelen med dessa lådor är såklart deras pris!
Man kan klippa till nät och vika till kanterna och ha ovanpå lådan. Alternativet är att köpa tillhörande lock, skära ut en rektangel i mitten och fästa nät med exempelvis limpistol. 


Inredning


Bottenmaterial

På botten av buren kan man ha t.ex. Alspån, Millamore, Chipsi Superströ,  Carefresh, hampaströ eller papperspellets för kattlådor. Även här står det i lagen om vad som bör finnas i buren. Hamstern bör ha tillgång till gnagmaterial, som exempelvis kan vara färska grenar med bark eller råa rotfrukter.

Det står även att hamstern ska ha tillgång till bomaterial med ”långa strukturer så att det kan flätas samman”, till exempel hö eller rivet papper. Rivet toapapper är lätt att få tag på, då vi alla har det hemma.

Väljer man att använda hö bör man se till att det är ett väldigt mjukt hö. Något som definitivt bör undvikas är det s.k. hamstervaddet och vanlig bomull likaså. Anledningen är att hamstervadd och bomull är såpass kompakt och lätt tvinnar sig. Hamnar då en liten hamstertass i kläm kan det bland annat leda till att blodtillförseln till tassen stryps och tassen dör. Så propsar djuraffären på att du ska köpa hamstervadd – gör inte det!


Hjul

En guldhamster bör ha ett hjul på minst 28 cm i diameter. Anledningen är att den ska få en så rak hållning som möjligt. Ett för litet hjul gör att hamstern får en onaturlig springställning med krökt rygg. Detta i sin tur riskerar att leda till permanenta ryggskador.

De flesta hjul som följer med burarna tenderar därför att vara alldeles för små, vilket är viktigt att komma ihåg. Något man också bör tänka på är vad för typ av hjul som är bäst. De sämsta hjulen är gallerhjul och näthjul av metall. Glest mellan gallren innebär att hamstern riskerar att fastna med tassarna när den springer och den kan då göra sig riktigt illa. Det kan även leda till att hamstern utvecklar pododermatit (även kallat “bumblefoot”), vilket innebär att hamsterns tassar svullnar upp och blir inflammerade.

En annan viktig sak är att hålla koll på hamsterns användande av hjulet. En hamster som springer för ofta i hjulet riskerar att bli beroende utav det och man bör då gå in och reglera tiden som hamstern har tillgång till hjulet.


Hus

Något som många missat är att en guldhamster enligt lag ska ha ett hus i buren. Lagen reglerar även storleken, som ska vara minst 15 x 15 x 10 cm (längden x bredden x höjden). Hur man utformar själva huset är dock helt frivilligt, förutom att det måste vara tak på. Hus i trä och kartong är att föredra framför hus i plast, då dessa erbjuder bättre ventilation och även ger hamstern något ofarligt att gnaga på.   

loading...


Rast-/lekhage

Hamstrar är aktiva djur som i det vilda får mycket stimulans på natten när de är ute och letar mat och partner osv.

I fångenskap kan man göra mycket för att förhindra att hamstern blir uttråkad och understimulerad. Ett enkelt sätt att ge hamstern möjlighet att utforska är att göra en rasthage. Då måste man inte hela tiden ha full koll på hamstern när den är ute. I rasthagen kan man med fördel ha massor av kul inredning, så som kartonghus med gömda godbitar, grävlåda, sandbad, hjul och tunnlar. Mycket kan man till och med bygga själv i trä eller kartong. Huvudsaken är det är något annat än den permanenta buren, helst med annan inredning.

Rasthagen bör ha minst 40 cm höga kanter och ingen hög inredning utmed kanten. Då finns risken att de klättrar ut på vidare äventyr. De vanliga hamsterhagarna i galler som finns att köpa i djuraffärer lär de sig nästan alltid att klättra över, så på dem får man försöka hitta en lösning med någon form av lock (till exempel genom en plåtslagare som bockar till ett lock av en plåt, som på bilden här nedan).

Har man ett rum som går att stänga till och man noga kollat så att det inte går att gömma sig bakom möbler eller att det finns andra håligheter i golv eller lister så kan man faktiskt låta hamstern ha ett helt rum som rasthage. Kolla dock mycket noga först så att det inte finns något farligt framme, som sladdar, hundar/katter, giftiga blommor eller ställen som din hamster kan rymma på.


Man kan också köpa plexiglas (t.ex. på Biltema) som man antingen tejpar ihop, så att tejpen fungerar som gångjärn, så att det blir rörliga delar som man kan forma, eller så kan man göra som i bilden nedan - fästa den mellan två väggar med hjälp av en sladdlist/kabelkanal med kanter. Där kan man bara sätta ned plexiglaset (40 cm högt räcker för att de inte ska kunna ta sig över) och lyfta upp det och stuva undan det när man inte vill ha det framme. Det enda som finns kvar då är bara kabelkanalen på väggen. I bilden nedan är kabelkanalen fastsatt enbart med häftmassa direkt i en passage in till ett litet rum som nu får fungera som rasthage.