logoshf

Hybrider

Hybrid betyder i allmänhet "blandning".

Man kallar generellt alla dvärghamstrar som kommer från zooaffärer för hybrider, eftersom de brukar vara en blandning mellan rysk vintervit dvärghamster och Campbells dvärghamster. I zooaffärer kallas de ofta helt felaktigt för sibrisk dvärghamster och de har olika namn på de olika färgerna, som t.ex. pärlemo, panda m.m. Det finns inga färger inom någon dvärghamsterart som kallas för pärlemo eller panda och det finns inga dvärghamstrar som kallas "sibiriska". Detta är bara namn som grossisterna har hittat på för att det ska låta bra och sälja bättre. Om du går in och läser om de olika dvärghamstrarna här på vår sida, så kan du lära dig deras riktiga namn. 

 

Svenska Hamsterföreningen har beslutat att dvärghamstrar med okänd stam/zoodjur registreras in i stamboken som hybrider, det finns en särskild del för detta. Detta gäller numera även mandariner.
 

Hybrider får inte heller ställas ut i Standardklass på våra utställningar, men de får däremot ställas i Petklass. 

Registrerade uppfödare i SHF får inte medvetet avla på mandariner/hybrider.

Om du har köpt en dvärghamster (gäller ej Roborovskis eller kinesisk) från en djuraffär och du inte fick med en stamtavla som visar att den är "renrasig", så kallas den helt enkelt för en hybrid, oavsett vad det stod att den hette i djuraffären.

Dessa hamstrar brukar oftast kunna bli precis lika tama och snälla som de rena arterna, men eftersom man inte känner till deras bakgrund, så vet man inte heller om den kommer från friska och trevliga linjer. Risken för till exempel diabetes och beteendeproblem är därför lite större för hybrider. De brukar också kunna bråka lite oftare och därför till slut behöva bo var för sig - oftare än vad de rena arterna gör. Trots att två hybrider ju är av samma blandning, så kan de ha ärvt olika gener från sina föräldrar och pratar därför inte riktigt "samma språk", trots att de kanske till och med är syskon. Därför blir det lättare bråk mellan dessa. Enligt Djurskyddsföreskrifterna (L80), så ska två dvärghamstrar alltid bo tillsammans så långt det går. Att stödja den här typen av avel genom att köpa hybrider är därför inte det bästa man kan göra, eftersom risken är så stor att dessa individer behöver bo var för sig. Även den förhöjda sjukdomsrisken gör att man inte bör stödja den här typen av avel.