top of page

Genetik Rysk vintervit

På startsidan fick du en genomgång och introduktion om och hur genetik och dess gener fungerar, på denna sidan fokuserar vi på enbart gerbilen, dess gener och anlag.

DSC_0080-2.jpg

Som alltid när man håller på med avel så är det viktigt att lära sig lite om artens genetik. Just när det gäller vintervita så kanske man inte tycker att det känns så viktigt eftersom det endast finns fåtalet färger. Kanske vill du försöka få fram en speciell färg eller bara ta reda på vilka färger ungarna blir? Då är det bra att lära sig om genetiken innan man börjar avla!
 

Vintervita finns endast i ett fåtal färger! Deras grundfärg är agouti och har genkoden (). Sedan finns det två stycker andra gener som kan skapa tre varianter av färger. Klicka här för att se de olika färgerna hos vintervita.

 


Recessiva  och dominanta anlag

Genetiken hos vintervita är extremt lätt till skillnad från t.ex. guldhamstrar och Campbells. Hos vintervita så finns det nämligen endast två gener att hålla reda på! Då man parar två hamstrar så får alltid ungarna ett anlag från sin mamma och ett från sin pappa. Men vad är det som bestämmer vilka färger som kan uppkomma i en kull? Är det endast slumpen?

Som vi skrev innan så ärver ungarna en gen från vardera förälder. Vissa gener måste ärvas från både mamman och pappan (alltså att de får dubbel upplaga av genen) för att hamstern ska ändra färg eller teckning. Detta är recessiva gener. En dominant gen behöver endast komma från den ena föräldern (ungarna får den då bara i enkel upplaga) för att hamsterungarna ska ändra t.ex. färg eller teckning. Dominanta gener skrivs alltid med versaler (stora bokstäver). Recessiva gener skrivs alltid med gemener (små bokstäver).

Dominant gen
En dominant gen är precis som den låter, dominant. Den kräver endast att ungen ärver genen från en förälder för att den ska ge utslag. En dominant gen skrivs med en stor bokstav. I den vintervita genetiken finns endast en dominant gen och detta är pearl (Pepe) som egentligen är en teckning och förändrar de två färgerna som finns på de vintervita. "Pe" står för pearl och om en hamster får en dominant "Pe" från till exempel sin mamma och en recessiv "pe" från sin pappa, så blir den ändå pearl, eftersom den får en dominant gen.

Recessiv gen
En recessiv gen behöver ärvas i dubbel upplaga (en gen från mamman och en gen från pappan) för att den ska ge utslag i kullen. BÅDA föräldrarna behöver alltså ha genen (i enkel eller dubbel upplaga) för att det skall uppkomma i kullen. I den vintervita genetiken finns endast en recessiv gen, nämligen sapphire (dd). Recessiva gener skrivs alltid med små bokstäver.

Så funkar det
Om en hamster till exempel får (ddPepe) i sin genkod, så blir den sapphire pearl. Om det däremot skulle stå (ddpepe), så blir den bara sapphire. "Pe" är ju en dominant gen och ger bara uttryck om den dominanta genen nedärvs, vilket den inte gjort i det här exemplet. Skulle hamstern däremot få ett stort "D", alltså (Dd), som man skulle kunna säga är dominant för "inte sapphire", så blir den inte sapphire. Det som händer då är helt enkelt att den bara är agouti, som är viltfärgen hos de vintervita. Om en hamster inte har någon annan gen som kommer till uttryck, så blir den alltid bara viltfärgen.

 


Vilka gener bör man ej para med varandra?

I den vintervita aveln så finns det inga direkta regler eller vissa gener som man ej bör kombinera. Däremot bör man vara medveten om att teckningen pearl, som är en dominant gen, även är en leatal gen. Om en unge ärver (Pe)-genen från båda föräldrarna och därmed får dubbel upplaga, alltså blir homozygot pearl (PePe) så dör dessa ungar i mammans mage. Därför så bör man tänka sig för innan man parar två Pearl med varandra. Det går bra att para pearl med pearl, men dock så dör de foster som får (PePe) i genotypen tidigt i mammans mage och absorberas. Detta är inget som påverkar mamma eller ungar annat än att kullarna kan bli lite mindre. De ungar som bara ärver ett eller inget (Pe) från sina föräldrar överlever och kan födas.

 


Anlag hos vintervita


()
Agouti, deras grundfärg.
Om föräldrarna ej bär på genen (dd) så blir ungarna Agouti.

(dd)
Sapphire, som är en färg. Reccesiv gen.
Krävs att båda föräldrarna är genen/bärare av genen.

(Pepe)
Pearl, som är en teckning. Dominant gen.
En teckning som i kombination med agouti eller sapphire bildar agouti pearl (Pepe) eller sapphire pearl (ddPepe).

Vintervita finns totalt i fyra olika varianter; agouti (grundfärgen), sapphire (dd) och sedan dessa två färger i kombination med pearl; alltså agouti pearl (Pepe) och sapphire pearl (ddPepe).

 

Eftersom att vintervita har så få gener kan man sätta in allting i ett enda stort korsningschema för att visa vad man får för färger om man parar två hamstrar.
 

färger vintervit.jpg
bottom of page